Titellista

Denna widget används för att visa information om verk från bibliotekskatalogen. Den bygger på samma information som katalogsöken på webbplatsen.

Detta är en av de Sök-widgets som finns i Saga. Då de delar väldigt mycket funktionalitet mellan varandra så finns mycket av informationen på sidan Sök-widgets.

Varning

I många bibliotekskataloger så finns det hundratusentals verk och i samarbeten så kan vi prata om miljontals. Detta gör att det är extremt stora mängder med information som ska utvärderas vid en sökning och man kan ganska snabbt råka göra en sökfråga som blir väldigt långsam.

Känner man att sökningen tar väldigt lång tid så kan man försöka smalna av resultatet lite extra, t.ex. en lista med de nyinkomna böcker går mycket snabbare om man även ställer ett filter på att årtalet ska vara minst förra året.

Sortering

Verken kan sorteras på ett otal sätt, vissa mer användbara än andra. De flesta är ganska självförklarande men några är det bra att veta mer exakt hur de fungerar.

Relevans
Resultaten sorteras utefter den inbyggda relevansrankningen vilket är för omfattande för att gå igenom i manualen.
Klassifikation
Resultaten sorteras efter klassifikationskoderna för verket. Den tar inte hänsyn till eventuella översättningar på klassifikationerna.
Skapad
Resultaten sorteras efter den tidpunkt då OLA fick kännedom om verket. Detta kan ske innan verket faktiskt är sökbart om det lagts upp i bibliotekskatalogen utan bestånd.
Uppdaterad
Resultaten sorteras efter den tidpunkt då OLA senast fick ny information om verket. Detta varierar lite från bibliotekssystem till bibliotekssystem och kan kräva allt från en förändring i marc till en förändring i status på beståndet.
Betygsdatum
Resultaten sorteras efter när ett verk senast blev betygsatt.

Exempel

Nyinkomna barnböcker

Lägg till ett filter för Målgrupp och välj ”Barn”, lägg sen till ett filter på ”Utgivningsår (omfång)” och ange att det är verk från tidigast 2016 som ska visas, lämna fältet för senast tomt.

Sätt sen sorteringsordningen till ”Skapad”.

Serielista

Lägg till ett filter för Serie, börja skriva namnet på serien och välj rätt i listan med förslag.

Sätt sen sorteringsordningen till ”Publiceringsår” för att få dom i en sund ordning.

Observera

Om man är ute efter att göra en lista med t.ex. mest utlånade verk så får man istället använda widgeten Topplista.