Infoga bild

Detta är en av de enklaste widgets som finns i Saga och visar helt enkelt upp en bild med tillhörande beskrivningstext samt möjligheten att göra en länk av bilden.

Man kan antingen välja en bild ur bildbanken eller ladda upp en ny bild (som då hamnar i bildbanken). Detta görs med knapparna i den grå ytan längst upp i widgeten.

Inställningar

Inställningar för Infoga bild

Bildtext och alternativtext

Bildtext är en beskrivningstext som lägger sig intill bilden på webbplatsen och är helt frivillig.

Alternativtexten däremot är ett hjälpmedel för t.ex. skärmläsare och sökmotorer som ska beskriva innehållet på bilden. Om ingen text anges i widgeten så kommer texten från bildbanken att användas istället. Använder man WCAG-valideringen i webbvyn/förhandsgranskningen så kommer man att få nerslag om texten saknas helt.

Storlek på bilden

Vill man anpassa storleken på bilden så gör man det utanför widgeten genom att helt enkelt markera bilden och dra i markörerna som dyker upp i editorn. Notera att man aldrig kan göra bilden större än den storlek man laddade upp den i utan bara förminska den.

Beskärning för mobil

Ett alternativt utsnitt för mobila enheter

Genom att klicka på knappen uppe till höger i bildrutan så ges möjligheten att specificera ett alternativt utsnitt för enheter med en väldigt liten skärm. Detta möjligör att t.ex. göra ett snävare utsnitt som fångar det viktigaste i bilden och skär bort eventuellt fluff för att göra saker tydligare. T.ex. så kan en bild på en person för webben visa hela personen medan enheter med en liten skärm kan få ett porträtt istället.

Observera

Det går i dagsläget bara att välja alternativa utsnitt från samma bild, man kan med andra ord inte välja en helt annan bild för enheter med liten skärm.