Ordlista

Saga innehåller många begrepp som inte alltid är så lätta att förstå pga att det är något vi själva har hittat på eller för att dom är av en väldigt teknisk karaktär. För att underlätta för användare av systemet så har vi hör försökt sammanställa en ordlista med en beskrivning av de vanligaste begreppen.

Denna lista kommer att utökas allt eftersom att nya funderingar dyker upp. Om något saknas i listan så tar vi gärna emot förslag via supportsystemet.

CDN
CDN är en förkortning av engelskans ”Content Delivery Network” och är en metod där man separerar bilder och annan media från innehållet på en webbplats för att kunna optimera sidladdningen. I Saga så sätter vi upp en till tre CDN-adresser som besökaren sen hämtar allt från omslagsbilder och omlagstexter till dokument från fil-widgeten ifrån.
Lokalt ID
Begreppet lokalt ID är något missvisande då det egentligen hänvisar till ett verks identifierare i den egna bibliotekskatalogen. Från Sagas synpunkt är det därmed en extern identifierare. Denna identifierare används för att koppla ihop ett verk i OLA med den lokala bibliotekskatalogen så att t.ex. beståndet kan hämtas ut.
Låntagar-ID
Varje låntagare i bibliotekssystemet har utöver sina lånekort en identifierare som kopplar samman alla lånekort med användarens uppgifter. Denna identifierare används för att t.ex. koppla ihop användare med lånekort när man loggar in med ett nytt lånekort men redan har en användare i Saga. Det används även vid kommunikation med e-media-leverantörer som t.ex. Elib.
OLA (Open Library Access)
OLA är den bakomliggande plattformen som sköter kopplingen mellan webbplatsen och externa tjänster så som bibliotekets katalog, omslagsbilder, e-media m.m. Det är även OLAs ansvar att returnera relevanta träffar när man söker efter titlar.
Primärt lånekort
Alla användare har ett så kallat primärt lånekort i Saga. Detta är det lånekort som blir förvalt när man reserverar en titel eller går in på mina sidor. Det primära lånekortet blir automatiskt det lånekort som man först loggar in med men kan sen ändras via mina sidor.
Omindexering
En omindexering innebär att vi tar information som finns i databaserna för Saga eller OLA och bygger om sökindexet. Detta kan vara för att någon inställning ändrats som t.ex. påverkar vilka fält som ska indexeras eller om man tror att något gått fel och något saknas.
Omscanning
En omscanning av katalogen innebär att OLA hämtar ner alla poster på nytt från bibliotekssystemet. Detta är en väldigt långsam process som kan ta allt från några timmar till flera dagar. Detta kan behöva göras ifall man gjort en större ändring av katalogposter i bibliotekssystemet eller om det skett ändringar i OLA som påverkar konverteringen av Marc-data (t.ex. från BtjMarc eller NorMarc).