Sök-widgets

Sök är en väldigt central del i Saga både för verk från bibliotekskatalogen och det redaktionella innehållet.

Widgets

Det finns i dagsläget fem olika widgets för att sökningar av olika slag och dessa har väldigt mycket gemensamt. Nedan diskuteras många av de funktioner som är gemensamma mellan dom, för mer information om en enskild widget bör man istället kika på de enskilda sidorna ovan.

Dynamisk eller statisk lista

Det första man måste välja när man vill använda en sök-widget är om det ska vara en dynamisk lista, som uppdateras automatiskt när nya titlar eller innehåll tillkommer, eller en statisk lista, som visar ett antal förvalda sökträffar.

Dynamisk lista

Dynamiska listor är perfekta för att t.ex. lista vad som händer på ett bibliotek, vilka nya titlar som har kommit in i bibliotekskatalogen eller de senaste boktipsen.

Med en dynamisk lista så tillkommer inställningar som t.ex. sorteringsordning, antal träffar att visa och om det ska finnas en ”Visa mer”-länk till sökresultatet.

Statisk lista

Statiska listor används ofta om man t.ex. skrivit ett boktips och även vill tipsa om efterföljande böcker i en serie eller om man skriver en nyhet om ett kommande arrangemang och vill visa upp det aktuella arrangemanget i nyheten.

Statiska listor har inga inställningar för antal eller ordning utan det justerar man själv när man konfigurerar widgeten.

Filter

Oavsett om man gör en statisk eller en dynamisk lista så får man bygga upp en lista med filter man vill använda.

Widgeten Titellista med ett antal valda filter

Detta gör man genom att först välja vilken typ av filter man vill ha, klicka på knappen med plus-symbolen. När filtret har lagts till kan man ställa in det enskilda filtret.

Alla filter förutom ”Fritext” kräver en exakt matchning, i de flesta andra fall där man får upp en textruta att skriva i så ges förslag allteftersom man skriver.

Vilka filter som finns tillgängliga beror på vilken widget som används.

Om man använder en sök-widget som visar redaktionellt innehåll, t.ex. Innehållslista så finns det ett specialfilter längst upp där man får välja vilka sidtyper som ska inkluderas i resultatet.

Observera

Vissa filter kan man lägga in flera av, dessa blir då inkluderande dvs lägger man till två ämnesord i Titellista så ger det bara träffar på verk som har båda ämnesorden.

De filter som bara går att lägga till en av indikerar inte detta på något sätt i dagsläget utan knappen för att lägga till ytterligare ett kommer bara inte att göra något.

Visningslägen

Det finns ett antal olika visningslägen för sökwidgets, alla har inte stöd för alla lägen dock. Visningslägena motsvarar i stort de som finns i det vanliga sökresultatet på webbplatsen men tillför några nya lägen också.

Enkel
Visar resultatet i ett nerslimmat format, ofta bara med titel och författare.
Komplett
Visar resultatet på samma sätt som i det vanliga sökresulatet på webbplatsen.
Enbart bild
Visar enbart bild och rubrik.
Singel
Visar enbart en träff och gör semantiskt resultatet till att inte vara en lista med träffar. Ska man bara visa upp en träff så är detta det bästa läget ur tillgänglighetsperspektiv.
Anpassat
Det anpassade visningsläget är ett reserverat läge som kan användas om man vill göra en större kundanpassning som bara ska användas på fåtal sidor. Har man inte beställt en kundanpassning som aktiverar detta läge så kommer ingenting att visas.

Dölj ingress

När man söker bland redaktionellt innehåll så vill man i vissa lägen visa en kompaktare lista men utan att gå hela vägen till att använda det enklaste visningsläget. Det man kan göra då är att markera inställningen ”Dölj ingress” vilket gör precis vad den heter.