Webbplatstexter

Endast för administratörer

Denna funktion är endast för administratörer.

Webbplatsens texter binds samman av en nyckel i formatet work.suggest.header som sedan kan ha texter på flera olika språk kopplat till sig. De allra flesta texter har en originaltext som man sen kan anpassa vid behov.

De texter som följer med i Saga är skrivna för att passa hos så många bibliotek som möjligt men eftersom alla kan ha sina egna rutiner och benämningar på saker så finns här möjligheten att söka upp och ändra texter efter behov. Det finns även en möjlighet att lägga till nya texter om det visar sig att vi har missat något, t.ex. ett felmeddelande eller statuskod.

Ändra befintliga texter

Enklaste sättet att hitta den text man vill ändra på är att kopiera den på webbplatsen och klistra in den i sökfältet. Sökningen ger träffar på nyckeln, originaltexten och anpassade texter på samtliga språk. Språkvalet vid sökrutan används för att välja vilket språk som visas i resultatet och påverkar inte vilket språk som ger träffar.

Sökruta med filtrering för webbplatsens texter

När man hittat den text man vill ändra så klickar man på knappen ”Ändra” och får upp en dialog där man kan se originaltexten och den anpassade texten på samtliga språk.

Dialog för att ändra webbplatsens texter

För att återställa originaltexten så tömmer man helt enkelt fältet för ”Anpassad text”. Vill man istället att det inte ska visas någon text alls för en viss nyckel så använder man knappen ”Ingen text”.

Observera

De flesta webbplatstexter kommer att slå igenom på webbplatsen på några sekunder efter att man har ändrat dom, vissa texter lagras dock i besökarens webbläsare för att förbättra prestandan. Dessa texter sparas i upp till 24 timmar innan de hämtas igen, vill man se sina texter i sin egen webbläsare så kan man rensa den lokala cachen i webbläsaren, för att vara exakt det som kallas ”Lokal lagring/local storage”.

Lägga till nya texter

I vissa lägen så kan det vara intressant att lägga till helt nya nycklar bland webbplatsens texter. Detta kan vara t.ex. att man stött på ett felmeddelande eller en status som vi inte har texter för i Saga. När detta inträffar på webbplatsen så skrivs det ut som följande: ”Key not found: login.errors.BadRequest”.

Vill man lägga till en text för det felet så använder man knappen ”Ny webbplatstext” uppe till höger, detta tar fram en dialog liknande den man använder för att redigera befintliga texter, skillnaden är att här får man även fylla i fältet ”Resursnyckel”. I exemplet ovan så är det login.errors.BadRequest som ska skrivas in i det fältet.

Observera

Hittar ni texter som saknas så får man väldigt gärna rapportera det till oss via supporten. Beskriv hur man får fram den saknade nyckeln, vilken nyckel det är och ge oss gärna ett förslag på texten ni använde. Saga är en väldigt stor produkt som pratar med ett otal externa tjänster så det kan helt klart finnas både felmeddelanden och statusmeddelanden som saknas.