Sanasto

Sagassa käytetään monia käsitteitä, jotka eivät välttämättä aina ole niin helppoja ymmärtää, koska olemme saattaneet keksiä ne itse tai ne ovat luonteeltaan hyvin teknisiä. Helpottaaksemme järjestelmän käyttäjiä olemme yrittäneet koota pientä sanastoa, jossa kuvailemme yleisimpiä käsitteitä.

Tämä lista laajenee sitä mukaan, kun uusia termejä syntyy. Jos jotain uupuu listalta, ota meihin yhteyttä tukijärjestelmän kautta ja kerro, mitä puuttuu.

CDN
CDN on lyhenne englanninkielisestä termistä ”Content Delivery Network”, ja se on metodi, jossa kuvat ja muu media erotetaan verkkosivuston sisällöstä sivulatauksen optimoimiseksi. Sagassa asetamme yhdestä kolmeen CDN-osoitetta, jotka sitten hakevat kaiken kansikuvista ja kuvausteksteistä tiedosto-pienoisohjelman dokumentteihin.
Paikallinen ID
Käsitteenä paikallinen ID on hieman harhaanjohtava, koska se viittaa varsinaisesti teoksen tunnisteeseen omassa kirjastotietokannassasi. Sagan näkökulmasta se on tämän vuoksi ulkoinen tunniste. Tätä tunnistetta käytetään yhdistämään OLAssa oleva teos paikallisen tietokannan kanssa, jotta esim. saatavuustiedot voidaan noutaa.
Asiakas-ID
Jokaisella asiakkaalla on kirjastojärjestelmässä kirjastokortin lisäksi tunniste, joka yhdistää kirjastokortin asiakkaan tietoihin. Tätä tunnistetta käytetään esim. yhdistämään uusi kirjastokortti asiakkaaseen, jolla on jo toinen kirjastokortti sekä käyttäjätunnukset Sagaan. Tunnistetta käytetään myös kommunikoinnissa e-aineistotoimittajien, kuten Elibin kanssa.
OLA (Open Library Access)
OLA on taustalla oleva alusta, joka hoitaa yhdistämisen verkkosivuston ja ulkoisten palveluiden kanssa kuten kirjaston tietokannan, kansikuvien, e-aineistojen jne. OLAn vastuulla on myös palauttaa relevantit tulokset nimekehaussa.
Ensisijainen kirjastokortti
Kaikilla käyttäjillä on niin sanottu ensisijainen kirjastokortti Sagassa. Tämä kirjastokortti on valittuna oletukseksi esimerkiksi nimekevarausten teon yhteydessä tai asiakkaan mennessä Omille sivuille. Ensisijaiseksi kirjastokortiksi määritellään automaattisesti se kortti, jota käyttämällä asiakas kirjautuu sisään ensimmäisen kerran, mutta ensisijaisuuden voi vaihtaa Omilla sivuilla.
Uudelleenindeksointi
Uudelleenindeksointi tarkoittaa sitä, että otamme tietokannasta Sagalle tai OLAlle tarkoitetut tiedot ja rakennamme hakuindeksin uudelleen. Tätä voidaan käyttää esim. jos kenttien indeksointiin vaikuttavaa kenttää on muutettu, tai jos epäillään jonkin menneen vikaan ja verkkosivustolta puuttuvan jotain.
Uudelleenskannaus
Tietokannan uudelleenskannaus tarkoittaa, että OLA hakee kaikki tietueet uudelleen kirjastojärjestelmästä. Tämä on erittäin hidas prosessi, joka voi kestää tunneista useisiin päiviin. Tätä voidaan tarvita, mikäli kirjastojärjestelmässä on tehty suurempi muutos tietueisiin tai jos OLAssa on tapahtunut muutoksia, jotka vaikuttavat Marc-datan konvertointiin.