Bildbanken¶
Alla bilder som laddas upp i Saga sparas i bildbanken för att enklare kunna återanvändas vid ett senare tillfälle.
Observera
Alla bilder som laddats upp innan Saga 3.0 finns tillgängliga i bildbanken efter uppgradering. Detta gör att för vissa äldre installationer så finns det ibland hundratals eller tusentals bilder redan.
Översikt¶
Bildbanken kan visas i två olika lägen, dels från vänstermenyn och dels som en dialog medan man redigerar andra typer av innehåll. Det är i stort sett ingen skillnad mellan lägena förutom att import-funktionen endast syns när man kommer via vänstermenyn.
Bilderna är sen sökbara utifrån deras titel, filnamn, form, taggar och, med viss reservation, färg.
När man först kommer in i bildbanken så visas bilderna efter när de skapades eller ändrades med nyaste först. Gör man en sökning så slår det istället över till en relevansbaserad sortering.
För att redigera en bild så klickar man helt enkelt på bilden. Bilden öppnas då i bildredigeringsverktyget.
Vill man radera en bild så för man istället muspekaren över bilden, en knapp med en soptunna på dyker då upp som man sen klickar på.
Ladda upp ny bild¶
För att ladda upp en ny bild så trycker man på knappen ”Ladda upp bild” i verktygsfältet. En ny dialog öppnas då där man antingen kan dra in en bild eller bläddra fram en från datorns hårddisk.
Innan man laddar upp sin bild så är det viktigt att fundera över vilket filformat som lämpar sig bäst för den bild man laddar upp. Mer information om detta finns under Bilder och media.
Efter att bilden laddas upp så ska metadata plockas ut och färginformationen beräknas, dessa steg kan ta en ganska lång stund på större bilder så man kan behöva ha lite tålamod här.
Importera stockfoto¶
För att underlätta arbetet med att hitta bra bilder så är Saga integrerat med två olika tjänster som tillhandahåller bilder för fri använding. Dessa är Pixabay och Pexels Pexels.
Tjänsterna skiljer sig åt, framförallt i bildupplösning (där Pexels har högre upplösning) och i hur sökfrågorna skrivs (Pixabay låter dig söka på språket du är inloggad på i Saga). En stor del av bilderna korspubliceras dessutom mellan tjänsterna så samma bilder återkommer tyvärr oavsett var man söker.
För att importera en bild så för man musen över den och klickar på knappen som dyker upp. På samma sätt som med att ladda upp en bild så kan det ta ganska lång tid att importera och processa bilderna så man kan behöva ha lite tålamod.
Observera
Bilderna från både Pixabay och Pexels är licensierade under licensen Creative Commons CC0 som tillåter fri användning utan att man ens behöver säga vem som tagit bilden. Licensen finns att läsa hos Creative Commons om man undrar över den exakta formuleringen.