Funktioner för redaktionellt innehåll

Här nedan har vi samlat de redaktionella funktionerna som finns gemensamt för de olika sidtyper.

Texteditor

Här skriver ni in all den information som ska finnas på sidan. Vissa verktyg är lätta att känna igen ifrån ordbehandlingsprogram. Dock finns två nya knappar, Layout och Widgets.

Här syns alla verktyg för att redigera din text

Från vänster: Olika format för rubriker och så vidare. Bold, för att göra texten fet. Italic, för att göra texten kursiv. Understruken, skapa en understruken text. Överstruken, stryka över text. Vänsterjusterad text. Centrerad text. Högerjusterad text. Marginaljusterad text.

Layout

Normalt sett finns en layout, 2-1, vilket betyder att det är två kolumner överst och en under. I innehållssidor t.ex. finns däremot fler layouter. 1-2-3 t.ex. blir en layout med en bred kolumn överst, tvådelad under den och en tredelad under den tvådelade.

Förhandsgranska

Varje sida går att förhandsgranska i olika upplösningar, så som dator, mobil och läsplatta. Det går även att visa hur det ser ut i liggande position för både mobil och läsplatta. Det finns även en knapp för sidstruktur, klicka på den för att se hur webbplatsens struktur är uppbyggd. Knappen med pilar i en cirkel är en uppdateraknapp. I förhandsgranskningsläget går det att navigera sig fram på webbplatsen och vill man backa så klickar man på den svarta bakåtpilen bland knapparna.

Visar förhandsgranskningsverktyget

Schemalagd publicering

Om materialet ska publiceras vid senare tid går det att schemalägga publiceringen genom att klicka på pilen till höger om Publicera nu och sedan på Schemalägg... Det kan vara bra till exempel under sommaren när man vill hålla webbplatsen levande genom att låta sparade boktips publiceras med jämna mellanrum. Under jul skulle man kunna skapa en julkalender som varje dag publicerar en ny version av en artikel.

Var man schemalägger

Fyll i datum för när dokumentet ska publiceras samt tid. Det går att schemalägga både publicering och arkivering av ett dokument. Det går bra att använda en i taget eller båda samtidigt. Kommentaren kommer synas i historiken av dokumentet.

Fält att fylla i

Taggar

Taggar är bra att använda för att lätt filtrera dokument i widgets. Skriv in en tagg och klicka på Enter eller plusset till höger om fältet. När man börjar skriva kommer det komma upp förslag på taggar som finns sedan tidigare.

Fält för att lägga till taggar

Historik

Det går att återskapa revisioner av ett dokument genom att under tabben Historik välja vilken version ni vill återgå till. Den version som har en grön ruta där det står Publicerad på är den som visas ute på webbplatsen. Där visas klart och tydligt vilket datum och vilken tid den publicerades.

Återskapa revision

Klicka på Förhandsgranska för att se hur just den versionen ser ut. Klicka på pilen för att Öppna revisionen för att fortsätta arbeta med den.

Återskapa revision

Tips & trix

Klickbar mailadress som slussar besökaren vidare till Outlook; mailto:namn@epost.se