Bilder och media

Bilder och bildstorlekar

De flesta sidtyper i Saga har möjligheten att välja en bild som används som omslagsbild för dokumentet. I många fall så visas denna bild även upp när man besöker sidan på webbplatsen eller när sidan delas på sociala medier. Ett undantag är personalsidor som visar upp bilden som är kopplad till personalen istället.

Rekommenderade bildstorlekar varierar från kund till kund då de många gånger är specifika till designen. Tabellen nedan tar upp rekommenderade storlekar, de behöver inte följas exakt men heller inte avvikas allt för mycket ifrån såvida det inte gjorts medvetna avsteg i just er design.

Typ av bild Minsta bildstorlek Bildförhållande
Omslagsbilder för innehåll 600x600 1:1
Personalbilder 600x600 1:1
Arrangemang/utställningsar 860x450 860:450
Redaktionella bilder 600x600 Valfritt
Bilder till bildspel 1280x300 4:1
Omslagsbilder till katalogpost 200x300 2:3

Dessa format och storlekar finns till stor del återspeglade via utsnittsmallar i bildbanken.

Filformat

Att välja rätt filformat för bilder man laddar upp är väldigt viktigt. Väljer man fel filformat så kommer man att antingen få väldigt stora bildfiler som ger besökaren längre laddningstider eller så kommer man att få små bildfiler men med onödiga artefakter. Nedan följer en kort beskrivning av de filtyper som stöds i Saga.

Filändelse Beskrivning
.jpg Lämpar sig bäst för foton eller bilder med mycket detaljer. Ger bra filstorlekar med relativt bra kvalité.
.png Lämpar sig bäst för grafik eller bilder med transparenta ytor. Ger bra filstorlekar utan artefakter så länge man inte använder det för foton.
.gif Föråldrat format men det enda som stödjer animationer. Bör undvikas om man inte prompt måste ha något som ska animeras. Ger väldigt stora filstorlekar om man vill bibehålla bildkvalitén.

Video och ljud

Att leverera video och ljud över internet är oerhört komplicerat om det ska göras bra och därför finns det i dagsläget inget stöd för att ladda upp video och ljud i Saga. Det vi rekommenderar istället är att man använder en tredjepartstjänst som t.ex. Vimeo eller YouTube för video eller SoundCloud för ljud. Sen kan man använda video-widgeten eller kod-widgeten för att bädda in det i dokument.

Dokument och övriga filer

Med fil-widgeten så kan man ladda upp de flesta typer av dokument så att låntagarna kan ta del av dom. Det finns dock vissa begränsningar med storlekar och filändelser. Se sidan för fil-widgeten för mer information.